Su, dünya üzerindeki yaşamın devam etmesi için en temel ihtiyaçlardan biridir. Ancak, doğal su ile saflaştırılmış su arasında büyük farklar bulunmaktadır. Peki saf su nedir? Saf su içilir mi? Saf su özellikleri nelerdir? Saf su nerelerde kullanılır?
Saf Su Nedir?
Saf su, en basit anlamıyla suyun içerisinde hiçbir katı, sıvı veya gaz halde başka bir madde bulunmaması durumudur. Yani, içerisinde herhangi bir mineral, tuz, klor, organik madde veya bakteri olmayan su, saf su olarak kabul edilir. Su saf madde değildir, ancak suyun en saf hali olarak nitelendirilir.
Su içerisinde bulunan sodyum, magnezyum, kalsiyum, potasyum gibi mineraller laboratuvarlarda çeşitli yöntemlerle sudan ayrıştırılarak elde edilir. Genellikle en çok tıp, laboratuvar ve kimya gibi alanlarda kullanılır.
Saf Su İçilir mi?
Saf suyun insan sağlığına faydası olmadığı gibi, aşırı tüketildiğinde zararlı da olabilir. Saf su, vücut tarafından en iyi şekilde emilip işlenebilse de, içeriğinde hiçbir mineral bulunmaması, vücudun bazı mineraller ve vitaminlerden mahrum kalmasına yol açabilir. Bu nedenle, saf su içmenin herhangi bir yararı yoktur.
Saf Su Özellikleri Nelerdir?
Saf su özellikleri ve doğal su özellikleri arasında ya bir çok farklılık bulunmaktadır. Bu özellikler;
Kokusu yoktur
Tatsızdır
Sertlik değeri düşüktür
İletkenlik ve direnç değerleri düşüktür
İçerisinde mineral bulunmaz
Yoğunluğu azdır
Kireçlenme yapmaz
Saf Su Nerelerde Kullanılır?
Saf su, birçok farklı alanda kullanılmaktadır. İşte, saf suyun kullanım alanlarından bazıları:
Endüstriyel üretim : Endüstriyel üretim sürecinde, saf suyun kullanımı gereklidir. Bu yüzden endüstriyel üretimlerde saf su kullanımı önemli bir faktördür.
Laboratuvar : Laboratuvar çalışmalarında, analiz ve testlerde kullanılan saf su, sonuçların doğruluğunu etkileyen bir faktördür.
Medikal uygulamalar : Medikal uygulamalarda, saf suyun kullanımı zorunludur. Özellikle, ameliyatlar ve diğer medikal prosedürlerde, saf su kullanmak dezenfektasyonu sağlar.
Temizlik : Yüzme havuzlarındaki hijyenden cam ve pencerelerin temizliğine kadar, saf su kullanmak, dezenfeksiyon sağlamaktadır.
Gibi alanlarda saf su kullanılmaktadır. Bunun dışında en çok uçak motorları, araba aküleri, akvaryum, ütü, radyatör ve kalorifer peteklerinde kullanılmaktadır.
Genel olarak kullanıldığı sektörler ise kimya, boya, tıp, kozmetik, tekstil ve içecek sektörleridir.
Saf Su Nasıl Elde Edilir?
Saf su, su içinde bulunan mineraller, kalsiyum, magnezyum, bikarbonat, sülfat ve klorür gibi elementlerin damıtma yapılarak elde edilir. Bunun dışında elde edilme yöntemleri ise şu şekildedir;
İyon değişimi
Ters Ozmoz (Reverse Osmosis)
Deiyonizasyon
Evde Saf Su Nasıl Elde Edilir?
Evde saf su elde etmek için su kaynatma işlemi yapılarak su saflaştırılabilir. Elde edilen bu suyun TDS değeri 0-50 arasında çıkmalıdır. Fakat laboratuvar ortamında yapılan işlem ile evde yapılan işlem arasında farklılıklar olduğu için kaynatılan su %100 saflaştıramaz.
Distile su, damıtma işlemi ile üretilen bir saf su türüdür. Distilasyon, suyun buharlaşması ve ardından tekrar yoğunlaşma yoluyla saflaştırılmasını içerir. Bu süreçte suyun içindeki, mineraller ve diğer bileşenler tamamen ayrışır ve damıtılmış suyun son derece saflaştırılması sağlanarak distile su elde edilir..
Saf Su Nerelerde Satılır?
Saf su eczanelerde, medikal marketlerde, araba sanayilerinde ve kimya sanayilerinde satılmaktadır.
Saf Su Fiyatları
Saf su fiyatları litre ve markasına göre değişiklik göstermektedir. 1 litre ve 50 litreye kadar seçenekleri bulunmaktadır ve ortalama saf su fiyatları 5 TL ila 400 TL arasında değişmektedir.
Tavsiye Yazı:
Alkali Su Nedir? Nasıl Yapılır?