top of page

pH ve pH Değeri Nedir? Suyun pH Değeri Kaç Olmalı?

pH, "potential of hydrogen" bir maddenin alkali ve asit değerleri için kullanılan bir terimdir. İçtiğimiz suyun, yediğimiz besinlerin, evimizdeki temizlik ürünlerinin, kullandığımız ilaçların, cildimizin, kanımızın kısacası gözle görülen her maddenin bir pH değeri bulunmaktadır. Peki pH nedir? pH değeri kaç olmalı? Nasıl Ölçülür? Sağlığımız için önemi ve hakkında tüm merak edilenleri sizler için hazırladık.


pH ve pH değeri
pH

pH, ''Potansiyel Hidrojen'' anlamına gelmektedir. Potansiyel hidrojen iyonlarının madde içindeki konsantrasyonunu ifade eden bir ölçümdür. Bu ölçümde 0 ile 14 arasındaki değerler yer alır. pH 7 değeri nötr değerdir ve başlangıç olarak kabul edilir. pH değeri 7 'den 0'a yaklaştıkça asitliği, 14'e yaklaştıkça alkalisi artar. Bu değerler asitliğin veya alkalinin yoğunluğunu belirtirken, aynı zamanda çözeltinin elektriksel iletkenliğini de etkiler.


pH değeri, suyun asitlik veya bazlık derecesini belirleyen önemli bir parametredir. Bu parametre de kullanılan bu ölçüm biriminde değerler, 0'dan 14'e kadar numaralandırılır. pH ölçeği 0 ile 14 arasında değerler alır; 0'a yaklaştıkça asitlikr, 14'e yaklaştıkça alkali artar. Bu değerlerin asit ve alkali oranını ölçmek için kullanılan değere pH değeri denir.


pH değerleri
pH değeri

Asitlik pH değerleri Parasında pil asidi 0-1 arasında bir değere sahiptir, sodyum hidroksit (kostik soda) ise pH 13-14 arasında bir alkali değerine sahiptir. Bunun dışında birçok maddenin pH değeri değişkenlik gösterir. Örnek vermek gerekirse, limonlu su ve sirke gibi gıdalar asidik özellik gösterirken, sabun ve deterjanlar Alkali pH değerleri taşımaktadır.


Vücut için önemli olan, kan pH değeridir ve normal kan pH değeri, 7.35-7.45 aralığındadır. Bu aralık, vücudun normal fonksiyonlarının devam etmesi için önemlidir. Vücut pH değeri, solunum ve böbreklerin dengeli çalışması sayesinde korunur. Solunum yoluyla karbondioksit atılırken, böbrekler asitleri ve bazları dengede tutmak için çalışır.


pH Değerleri

  • ph 0

  • ph 1

  • ph 2

  • ph 3

  • ph 4

  • ph 5

  • ph 5

  • ph 7

  • ph 8

  • ph 8,5

  • ph 9

  • ph 10

  • ph 11

  • ph 12

  • ph 13

  • ph 14


Asidik pH Değerleri

Asidik pH değerleri, bir maddenin asidik, nötr veya alkali olduğunu belirlemek için kullanılan bir ölçüttür. pH değeri 0 ile 14 arasında değişir ve 7 nötr pH değerini temsil ederken, 0-7 arasındaki değerleri asidik ve 7-14 arasındaki değerleri alkali olarak kabul edilir.


Bazı gıdalar ve içecekler, dişlerin mine tabakasının aşınmasına ve çürümesine neden olabilecek asidik pH değerleri içerir. Vücudun normal pH dengesi 7,35-7,45 aralığındadır ve bu aralığın dışına çıkması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.


Asidik kala, yani asit oranı yüksek değerlere sahip bazı maddeler;

( Pil asidi, Mide Asidi, Limon, Sirke, Domates, Kahve, Süt )


Nötr (Dengeli) pH Değeri

Nötr pH değeri, asitlik ve bazlık arasında denge noktasını temsil eder. Su içerisindeki hidrojen iyonlarının ve hidroksit iyonlarının eşit olduğu bir durumu ifade eder.


Nötr pH değeri, birçok endüstriyel, tıbbi ve biyolojik uygulamalarda ve temizlik maddeleri, bazı tıbbi testlerin yapılması için nötr pH çözeltileri kullanılır.


Kanın pH değeri nötr bir pH değerine yakın olduğundan, kan pH dengesinin korunması kritiktir ve vücudun normal fonksiyonlarının devam etmesi için belirli bir aralıkta olmalıdır.


Alkali pH Değerleri

Alkali pH değeri 7'nin üzerinde ise, su alkali (bazik) olarak kabul edilir. pH değeri ne kadar yüksekse, su o kadar alkali hale gelir. Alkali pH değerleri, suyun içerisindeki hidrojen iyonlarının azaldığını ve hidroksit iyonlarının arttığını gösterir. Bu durum, suyun bazik karakteri taşıdığını ifade eder.


Yüksek pH değerleri bazı durumlarda zararlı olabilir. Vücudun kan pH değeri normalde 7,35-7,45 aralığındadır ve bu aralığın dışına çıkması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.


Alkali bazik, yani alkali oranı yüksek sıvı pH değerlere sahip bazı maddeler;

( Kan, Karbonat, Mide İlacı, Amonyak, Sabun, Çamaşır Suyu, Gider Açıcı )


pH değerleri tablosu
pH Değerleri



Yukarıdaki tabloda göründüğü üzere pH 9 üzeri değerler mide ilacı, amonyak vb. gibi insan sağlığına zararlı maddeler deki alkali değerledir. Fakat karbonat, yumurta beyazı gibi besinler pH 9 değerindedir ve insan sağlığı için çok faydası bulunmaktadır.


Kanda bulunan alkali değeri ise pH 8'dir Bu yüzden 8 ve 9 ortasındaki değer olan pH 8.5 en faydalı ve mineral içeren sağlıklı su değeridir.


İçme Suyu pH Değeri Kaç Olmalı?

En sağlıklı içme suyu pH değeri pH 8.5 değerinde olan sudur. Nötr, yani saf pH değeri olan pH 7.0 faydası ve zararı yoktur. Bu yüzden alkali su değerine yakın olması pH 9 değerini aşmadığı taktirde faydalıdır.


Suyun pH Değeri Kaç Olmalı?

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Sağlıklı ve içilebilir su için ideal pH değeri 7,5 ile 9,0 arasındadır. Türk Standartları Enstitüsü (TSE)'ye göre ise içme suyu için en ideal pH değeri 6,5 ile 9,5 arasındadır.


Su pH Değeri Ne Olmalıdır?

En ideal içme suyu pH değeri 6,5-8,5 arasındadır. Bu değer aralığı, suyun sağlıklı olması için gerekli mineralleri korurken, aynı zamanda suyun asitliğinin veya bazlığının da dengelenmesini sağlar. pH değeri, ideal olarak 7,0 ila 8,5 arasında olmalıdır. pH 7,0, nötr pH olarak kabul edilirken, pH 7'den daha düşük ise asitik, daha yüksek ise alkalik olarak kabul edilir.


Su pH Değeri Nasıl Ölçülür?

Su Ph değeri, pH test kiti, pH ölçer veya pH metre kullanılarak ölçülür. Çalışma mantığı TDS Metre gibi olsa da pH metre, sudaki asitlik veya bazlık seviyesini ölçer.


Su pH Değeri Nasıl Düzenlenir?

Günlük içme suyu ihtiyacı karşılamak için kullanılan su arıtma cihazı filtrelerine alkali filtre (pH dengeleyici) ekleyerek suyun pH değeri düzenlenebilmektedir.

pH Değerinin Etkilediği Faktörler Nelerdir?

pH değerinin etkilendiği faktörler;

  • Hava kirliliği

  • Yağmur suyu

  • Toprak kalitesi

  • Kimyasal maddeler

  • Gıda ve içecekler

  • İlaçlar


 

Tavsiye Yazı : Su İçmenin Faydaları

bottom of page