top of page

Günde Kaç Litre Su İçilmeli? Kiloya Göre Su İçme Tablosu ve Hesaplaması

Sadece susadığınızda mı su içiyorsunuz? Eğer öle ise kesinlikle yeterince su tüketmiyorsunuz demektir. İnsan vücudu, ağırlığının %50 ila %70’ini sudan oluşturur. Bu oran, vücudun işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli bir seviyedir ve su miktarı bu seviyenin altına düştüğünde sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Bu nedenle, sadece susadığınızda su içmek yerine gün boyunca düzenli olarak su tüketmek önemlidir.

Peki, günde kaç litre su içilmeli, kiloya göre ne kadar su tüketilmelidir? Günlük su ihtiyacı hesaplama nasıl yapılır? Tüm merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabileceksiniz.



Kiloya Göre Su İçme Tablosu

Günde Kaç Litre Su İçilmeli

Yetişkin bir insanın günde en az 1,5 ila 3.5 litre arasında su içmesi önerilmektedir. Bu öneri, 40 ila 80 kilo arası olan yetişkin kişiler içindir ve kg başına 35ml olarak hesaplanmaktadır. Yaş faktörünü göz önüne aldığımızda ise kilo başına içilmesi gereken su miktarı 55 yaş altı 35ml, 55 yaş üzeri 30ml, 65 yaş üzeri 25ml olmaktadır.



Kiloya Göre Su İçme Tablosu

Vücut Ağırlığı (Kilo)

Günlük Su İçme Miktarı (Litre)

40-50 kilo

​ 1,5-2 litre

​50-60 kilo

​2-2,5 litre

60-70 kilo

2-3 litre

70-80 kilo

​2,5-3,5 litre

80-100 kilo

3-4 litre

100 kilo ve üstü

4-5 litre

Yukarıdaki tablo hem erkek hem kadın vücut ağırlıklarına göre günlük su içme miktarlarını belirleyen ortalama rakamlardır.


Günlük Su İhtiyacı Hesaplama

Günlük ne kadar su içmeniz gerektiğini kilonuza göre hesaplamak oldukça basittir. Kilogram başına içilmesi gereken su miktarı 35ml olduğu için bu miktarı kilonuz ile çarpığınız da günlük su ihtiyacınızı öğrenebilirsiniz.


Örnek olarak 80 kilogram ağırlıklı kişiler için günlük su ihtiyacı;

80(Kilo) x 35(Mililitre) = 2,800 Mililitre yani 2.8 Litre çıkacaktır.


1 Litre su ortalama 4 bardağa eş değerdir. 80 kg olan bir insan 2.8 litre su tüketimi yapacağı için 11-12 bardak su içmesi gerekmektedir.


Günlük Su İhtiyacını Etkileyen Faktörler

Yukarıdaki tabloda belirttiğimiz ortalama rakamlar genellikle yeterli olacaktır, ancak kişiden kişiye farklılık gösterdiği gibi, fiziksel aktivite seviyesi ve diğer faktörler de dikkate alınmalıdır. Vücut ağırlığınız, ile beraber yaşınız, sağlık durumunuz, aktivite seviyeniz ve iklim koşulları gibi çeşitli faktörler günlük su ihtiyacınızı etkilemektedir.


Örneğin, yürüyüş ve pilates gibi düşük efor gerektiren sporlarda vücut daha az enerji harcadığı için su kaybı minimal düzeyde olur. Fakat yüksek efor gerektiren spor türlerinde su tüketim ihtiyacı metabolizmanın daha fazla enerji harcamasından dolayı daha fazla olacaktır.

Ayrıca, hava sıcaklığı terlemeye sebep olduğundan dolayı su tüketim ihtiyacı da artabilmektedir.

Yaş faktörünün günlük tüketilmesi gereken su miktarında çok bir etkisi yoktur. Fakat metabolizma yaşı ilerledikçe fiziksel aktivite de yavaşladığı için tüketilen su içme miktarının azalma olasılığı daha yüksektir.


Günlük su ihtiyacı

Günlük su ihtiyacınızı karşılamaya çalışırken, vücut sıcaklığınızı, terlemenizi, idrarınızın rengini ve susuzluk belirtilerini dikkate alabilirsiniz. Ancak su tüketmeniz için bu belirtilere göre değil günlük tüketmeniz gereken su miktarını göz almanız gerekmektedir. Gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan su karşılamadığı taktirde dehidrasyon belirtileri meydana gelebilmektedir. Bu yüzden gün içerisinde muhakkak su tüketimine özen gösterilmelidir.


Su İçme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kabul edelim ki bir çoğumuz zaten ne kadar su içmemiz gerektiğini farkında, fakat gün içerisinde su içmemiz gerektiğini unutmaktadır. Bu yüzden öncelik olarak su içme alışkanlığı kazanmak gerekmektedir. Peki su içme alışkanlığı nasıl kazanılır?


Bu alışkanlığı günlük su ihtiyacı hesaplaması yaparak basitleştirebilirsiniz. İhtiyacınızı göre hedefinizi belirleyin ve;

  1. Haftalık su içme hedeflerinizi belirleyerek bir takvim oluşturun ve bu hedeflere ulaşmak için çaba gösterin.

  2. Sabahları güne su içerek başlayın ve gün içerisinde su içme hedefinizin olduğunu düşünerek kendinizi tekrardan şartlandırın.

  3. Temiz suyunuzu gün içerisinde yanınızda taşıyabilmek için suluk/matara kullanın.

  4. Ve en önemlisi su içme hatırlatıcı mobil uygulamalar kullanın. Telefonunuza Google Play 'den indirmek için buraya tıklayın, Apple Store 'den indirmek için buraya tıklayın.


Bebeklere Ne Zaman Su Verilir?

Anne sütünün içersin deki besinler arasında su da bulunduğu için bebekler su ihtiyacını da anne sütünden almaktadır. Yeni doğan bebekler. ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli ve su verilmemelidir. 6. ayını dolduran bebekler katı besin tüketimi yapmaya başladığında ise günlük 250ml ila 750ml arasında su içmelidir.


Çocuklar için su içmek sağlıklı büyümeleri için en temel ihtiyaçtır. Özellikle yaz aylarında çocuklar, düzenli olarak su tüketimi yapmalıdır. Yaş aralığına göre çocukların günde içmesi gereken su miktarı ise;

  • 1-3 yaş arası çocuklar: 1 Litre

  • 4-8 yaş arası çocuklar: 1.2 Litre

  • 9-15 yaş arası: 1.5 Litre


Hamilelik döneminde vücut daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bu yüzden kadınların hamilelikte su içmeye özen göstermeleri ve günde en az 3 litre su içmeleri gerekmektedir.


 

Tavsiye Yazılar;

bottom of page